Snel naar

Home

Aanbod

Voor wie

Waar

Tarieven

Inschrijven

Contact

Proefles

Voorwaarden

Privacyverklaring

 

Contact

Telefoon: 06-30538962

E-mail: info@gitaarschoolboekesteijn.nl

Tielseweg 4
2994 LG, Barendrecht

 

Snel naar

Kinderen

De gitaarlessen staan open voor kinderen vanaf 8 jaar. De fijne motoriek is dan vaak ver genoeg gevorderd om een goede start te maken. Als een kind jonger is dan 8 jaar, kan hij/zij in principe ook starten, maar dan wordt wel eerst gekeken of het kind al ver genoeg is met de fijne motoriek.

 

Methode

De methode, die ik volg bij kinderen is anders dan gebruikelijk. Kort samengevat volg ik het motto : ‘leer eerst de taal spreken en leer daarna hoe het is opgeschreven.’

Over het algemeen wordt bij muzieklessen meteen gestart met het notenschrift. Ik doe dat niet, tenzij er om gevraagd wordt. Ik ben van mening dat het notenschrift in het begin afleid van hetgeen, waar de leerling voor komt. Namelijk het gitaarspelen. Hoe doe ik het dan wel. Ik wil graag dat de leerling de gitaar verkent. En dus weet welke noten er allemaal op de gitaar zitten. Dit gebeurt gewoon met het alfabet. Het alfabet is al bekend bij de leerling, dus hoeft de leerling niet eerst het notenschrift te ontcijferen voor hij wat kan spelen. Deze aanpak zorgt er ook voor, dat de leerling meer naar zijn handen kijkt en dus goed kan opletten of hij zijn vingers wel goed gebruikt.

 

Verder is het belangrijk, dat de leerling zijn ritmegevoel ontwikkelt en begrijpt wat ritme is. Ook dit doe ik eerst zonder het notenschrift. Dit gaat spelenderwijs samen met het leren van liedjes op de gitaar.

Zodra ik zie dat de leerling meer ritmebesef krijgt en dat hij de noten op de gitaar goed kan vinden, komt het notenschrift erbij. Het notenschrift is dan veel minder abstract en makkelijker te leren.  

 

Hieronder staat een voorbeeld van een lied. Het is hetzelfde lied, maar dan de één in het notenschrift en de ander in gewone letters. Met letters is het simpelweg toegankelijker.

 

 

 

Gitaren voor de kleintjes

Als een kind op 8-jarige leeftijd start, is hij vaak nog niet groot genoeg voor een ‘volwassen’ gitaar. Gelukkig zijn er ook kleinere. Bij de aanschaf van een gitaar, is het dan ook raadzaam om eerst met mij te overleggen welke maat een kind nodig heeft. Dit geldt voor zowel de akoestische als de elektrische gitaar.

 

Andere dingen die nodig zijn

Behalve een gitaar en een hoes voor de gitaar, heeft de leerling ook andere spullen nodig. Hieronder een lijstje.

  1. Een voetenbankje. Een voetenbankje is een soort verhoging. Een voetenbankje is nodig om de gitaar beter te kunnen vasthouden. Doordat je met een voet op de verhoging staat, komt de gitaar wat hoger en kan je er beter bij.
  2. Een muziekstandaard. Op de muziekstandaard kan je de bladmuziek kwijt. Anders dan op de tafel, staat de bladmuziek min of meer rechtop en kan je alles beter zien. Bovendien blijf je daardoor beter rechtop zitten.
  3. Een stemapparaat / stemapp. Met een stemapparaat kan de gitaar gestemd worden. Je kan er één kopen, maar er zijn ook veel gratis app’s waarmee de gitaar kan worden gestemd.
  4. Een gitaarstandaard. Deze is niet perse nodig, maar wel erg handig. Als je klaar bent met spelen, of je wilt tijdens het spelen de gitaar even ergens neerzetten, dan kan je de gitaar zo in de standaard zetten. Je hoeft hem dan niet telkens in de hoes terug te doen. Voor kinderen zeer aan te raden, want om de gitaar elke keer uit de hoes te moeten halen……
  5. Plectrum. Deze heb je vooral nodig als je elektrisch speelt.
  6. Capo. Een capo is een soort klem, die je op de gitaarhals kan doen.  Daarmee kan je de toonhoogte van de gitaar variëren.

Klik hier om je aan te melden voor een gratis proefles.